maandag 8 januari 2024

De vragen van kunstenaar Ai Weiwei - een zoomlezing

Op woensdag 24 januari 2024 om 20 uur organiseert de Vrijmetselarij-Internetloge een zoom-lezing over de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Deze avond is, na aanmelding, toegankelijk voor alle geïnteresseerden, vrijmetselaar of niet.

Ai Weiwei is een conceptueel kunstenaar, filosoof en activist die zich inzet voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Zijn werk bracht hem regelmatig in conflict met de Chinese overheid. Momenteel is er een grote overzichts-tentoonstelling van zijn werk te zien in de Kunsthal in Rotterdam. De titel is "Ai Weiwei - in search of humanity".

De lezing gaat over zijn levensgeschiedenis die bepalend is geweest voor zijn artistieke keuzes, over de manieren waarop hij zijn verhaal vertelt en vooral over de vragen die hij met zijn werk stelt. Vragen die gaan over mensenrechten en vrijheid van meningsuiting en over het belang ervan voor onze samenleving. 

Dit thema is extra actueel omdat het op 10 december j.l. 75 jaar geleden was dat de Universele verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. Door de eeuwen heen waren er al eerdere verklaringen opgesteld maar het waren de gebeurtenissen uit de 2e Wereldoorlog die de aanleiding vormde voor deze versie. Deze Universele Verklaring speelt een rol bij onze rituele bijeenkomsten.

Na de lezing is er ruimte voor het stellen van vragen over het thema en een onderlinge gedachtewisseling. Ook kunnen dan vragen over de Vrijmetselarij gesteld worden.

Aanmelden kan via een mail naar secretaris@vrijmetselarij-internetloge.nl. Noem alstublieft duidelijk uw naam en adres. Als u ook aangeeft welke aspecten u bijzonder interesseren kan daar misschien rekening mee worden gehouden in de lezing. 

Illustratie toont Ai Weiwei in zijn installatie "Sunflower Seeds 2010" opgebouwd uit 8 miljoen ceramische zonnebloempitten.  Tate Gallery, Londen, foto Foto AP / Lennart Preiss, gebruikt onder de titel Fair Use